2024. április 26., péntek
FONTOS

Stratégiai partnerek az egyházak

Az oktatási intézmények átvétele is témája volt az egyházmegyei papi találkozónak. A bizalmi kapcsolat visszaállítása az új kormány célja, mely stratégiai partnernek tekinti az egyházakat – így fogalmazott a kormányzat és az egyházak kapcsolatáról a Szeged-Csanádi Egyházmegye csütörtöki, gyulai papi találkozóján az egyházügyi államtitkárság képviselője.

Fedor Tibor hangsúlyozta, az új alkotmány egyházi vonalon is előrelépést jelent, elég csak a keresztény hagyományokra és Szent Istvánra történő utalásra gondolni. A főosztályvezető emlékeztetett, még fel sem állt a nemzeti ügyek kormánya, két képviselő javaslatára máris meghozott a parlament egy fontos döntést, mely felszámolta azt az állapotot, mely szerint szinte lehetetlen volt önkormányzati iskolát egyházi fenntartásba adni.

Fedor Tibor úgy fogalmazott, nem szerencsés, ha csak financiális okai vannak az intézmények átadásának.

Hasonlóképpen nyilatkozott áprilisban, Szegeden dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök is, aki akkor elmondta, a 18 telephelyen 13 közoktatási intézményt működtető egyházmegyét 38 önkormányzat kereste meg oktatási intézmények átadási szándékával.

– Az oktatási intézmények átvételével kapcsolatban az alapelvet tartom fontosnak. Amely településen a szülők megfogalmazzák azt, hogy gyermekük keresztény értékek szerinti nevelésben részesüljön, és a helyi önkormányzat ebben partner, ott szívesen segítünk – mondta a megyéspüspök.

A főpásztor kiemelte, ezekben a napokban elsősorban szociális intézmények átvételével foglalkoznak, szerdán Botka László szegedi polgármesterrel írt alá megállapodást sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézmény átvételéről. Kiss-Rigó László a papi találkozó témájáról is beszélt.

További részletek a videóban és a Galéria rovatban.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …