2024. április 26., péntek
FONTOS

Felére csökken a távolság

Az új útszakasz révén újra feléledhetnek a kapcsolatok Gyula és Nagyzerind között.

Ebben az évben már elkezdik építeni azt az új útszakaszt, amely a határ túloldalán fekvő Nagyzerindet köti majd össze Gyulával Dénesmajornál. Ez azt jelenti, hogy az eddigi több, mint 40 km-es útszakasz alig 20 km-re rövidül. Annak idején egy kisvasút kötötte össze a két települést egymással, melynek nyomán szoros társadalmi gazdasági, sőt kulturális kapcsolat jellemezte azokat. A trianoni döntés után azonban a vasutat kettévágta a határ, ami miatt megszakadtak, leépültek ezek a meglévő kapcsolatok. Különösen a romániai falvakban jelentős az elvándorlás, sokan áttelepültek Gyulára. Zsáktelepülések alakultak ki a határ mindkét oldalán: Dénesmajor és  Feketegyarmat.

A jelenlegi nagyzerindi polgármester, Simándi Sándor már megválasztását követően elindította a folyamatot az út megépítésére, de az csak most ért olyan állapotba, hogy meg is valósuljon. A polgármester elmondta, romániai részen egy 7,6-es hosszúságú szakasz épül meg, Magyarországon pedig egy alig több, mint egy kilométer hosszúságú út csatlakozik majd a határszélen.

Az utak megmaradnak önkormányzati tulajdonban, lényegében a külterületi földutak kapnak aszfalt burkolatot. Az új út szélessége mindössze négy méter, azaz nehéz gépjárművek közlekedésére nem lesz alkalmas, viszont a kerékpáros, motorkerékpáros forgalmat, személyautók közlekedését lehetővé teszi. A szélesebb mezőgazdasági járművek közlekedését kitérők, kiszélesedő szakaszok biztosítják. A sajtókonferencián jelenlévő aradi prefektus, Bibart Laurentiu Calin szerint ez az út szimbolikusan is helyreállítja a Trianon miatti elvesztett kapcsolatokat.

Amellett hogy a fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a zsáktelepülés jelleg, évi 200 ezer fős utasforgalomra lehet számítani. Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő egyenesen történelmi lépésnek nevezte az út megépítését. A projektet ez év nyarán kezdik el, 2012. végén pedig várhatóan be is fejezik.

Videónkból még többet megtudhat, Galéria rovatunkban pedig még több képet talál.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …