2024. április 26., péntek
FONTOS

Költségvetés és személyi kérdések a megyei közgyűlésen

Pénteken tartotta nyári szünet előtti utolsó ülését Békés Megyei Képviselő-testülete. A fő napirend a költségvetés módosítása volt, de személyi kérdések is terítékre kerültek.

Az ülés elején Samu Tamás Gergő jobbikos képviselő átvette megbízó levelét, és letette az esküt. Mint arról már korábban hírt adtunk, jogerős bírósági ítélete miatt lemondott országgyűlési képviselői posztjáról, helyét ott Jámbor Nándor korábbi képviselő vette át. Samu Tamás Gergő pedig helyette tölti be a képviselői posztot a megyei közgyűlésben.

Túlzás nélkül állítható, óriási érdeklődés övezte azt a pályázati kiírást, melyet a megye turisztikai és kulturális célok megvalósítása érdekében hívott életre. A grémium 15-15 millió forintot osztott szét két-két kategóriában, de a fogyatékkal élők is részesültek az országban egyedülállónak számító sporttámogatásban, melyre ebben az éven 1 millió forintos keretet biztosít az önkormányzat 10 civil szervezet számára.

Fő napirend volt a költségvetés módosítása, ami a közel 28 milliárdos büdzsé további több, mint 7 milliárdos emelését jelentette. Farkas Zoltán elnök szerint az önkormányzat legfontosabb feladatának tekinti, hogy legjobb tudása szerint teljesítse a kötelező és vállalt feladatait, és ehhez meg tudja tartani fizetőképességét, amely jelenleg teljes egészében biztosított.

Az ellenzék részéről Gosztolya Ferenc MSZP-s képviselő úgy nyilatkozott: a civil szervezetek támogatását nem lehet politikai alapon támogatni, hanem a szakmai területet figyelembe véve kell a döntéseket meghozni.

Mint ismeretes, a közgyűlés 9,4 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt fejlesztési célokra. Gajdos Attila jobbikos képviselő kérdésünkre kiemelte, a költségvetés módosításának elfogadásánál jó okuk volt arra, hogy tartózkodjanak.

A közgyűlés személyi kérdésekkel is foglalkozott, hiszen a megyei levéltári igazgatói feladatokat 2016-ig továbbra is dr. Erdész Ádám láthatja el. Családi okokra hivatkozva közszolgálati jogviszonyának megszüntetését kezdeményezte dr. Dávid Sándor főjegyző augusztus 15-ei hatállyal. A testület legközelebb szeptember 16-án ülésezik.

Tekintse meg a közgyűlésről szóló videónkat!

{vsig}galeria/megye{/vsig}

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …