2024. április 27., szombat
FONTOS

Kemény büntetésre számíthat, aki nem írtja a földjén a parlagfüvet

Szezonját éli a parlagfű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a gyulai földhivatal égisze alatt működő „parlagfű kommandó” térségünkben közel tízezer hektáron ellenőrzi a földterületeket.

Ahol ilyen gyomnövényt találnak, minimum tizenötezer forintos bírságot szabhatnak ki, de ez akár ötmillió forint is lehet. A parlagfű irtása azért is fontos, mert amellett, hogy elszívja a bevetett növénytől a vizet, több ezer embernek keseríti meg az életét, aki allergiában szenved. Kovács Gyula, a gyulai földhivatal vezetője kérdésünkre elmondta, kollégáikkal a július elsejei türelmi idő lejárta után kezdték el felmérni a földeket, és bár idén is találtak parlagfű foltokat, de a tavalyihoz képest jelentősen kevesebbet.

A parlagfüvet nem nehéz felismerni, mert termetes, egy méternél is magasabbra növő bokra igen jellegzetes: sötétzöld levélzete vastagon szőrözött, szára tőtől elágazó, virágzatai a hajtások csúcsán nyílnak. Amennyiben a bírságot követően a tulajdonos nem hatja végre az irtást, úgy a hivatal elrendelheti a kényszerkaszálást, ami három-négyszeres költséget jelent a föld gazdájának, érdemes tehát odafigyelni a parlagfű kiirtására.

Részletek a videóban, még több kép a Galéria rovatban.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …