2024. április 26., péntek
FONTOS

Román-magyar külgazdasági találkozó

Kimondottan előnyös Magyarország számára a külkereskedelmi kapcsolat Romániával. Mint azt a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főtanácsosa elmondta, hazánk számára nagy jelentőséggel bír, hogy határon túl nem a multinacionális cégek, hanem elsősorban a kis- és a középvállalkozói szféra fektet be.

{vsig}galeria/fiumei-roman-magyar{/vsig}

Magyar és romániai vállalkozások, érdekképviseleti szervezetek vettek részt azon a külgazdasági konferencián és üzletember találkozón, melyet immár hagyományosan rendeznek meg Békés megyében. A rendezvény elsődleges célja a határmenti üzleti kapcsolatok fejlesztése volt.

A külgazdasági hivatal Dél-Alföldi régióvezetője, Antovszki Anikó a rendezvény hagyományai mellett a társszervezőként szerepet vállaló NKH munkájáról is beszélt. A Nemzeti Külgazdasági Hivatalt a kormány 2011. január elsejével hozta létre, hogy a külföldi vállalatok magyarországi befektetéseinek ösztönzése mellett támogassa az exportképes, hazai kis- és középvállalkozásokat.

A szervezet főtanácsosa elmondta, 2009-ben az export területén 20 százalékos visszaesést tapasztaltak

– Ebből a forgalomból bő két milliárd eurós többlet következik. Ami még lényeges, hogy ennek jó részt a kis- és középvállalkozók forgalmazzák, tehát nem úgy néz ki az exportunk szerkezete, mint egy nyugat-európai országgal – mondta Skapinyecz Péter, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főtanácsosa.

A külkereskedelmi mérleg Romániával kapcsolatban pozitív, hiszen a magyar export 2/3-os, a romániai pedig egyharmadnyi arányt tesz ki.

További információk a videóban.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …