2024. május 4., szombat
FONTOS

Megújul a Városház utca 25.

Táj- és víztörténetet bemutató, oktató és információs házak létrehozására pályázott sikerrel határon túli partnerével, a Bihar megyei Szalacs községgel a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az ottományi Komáromi kúria mellett a gyulai, Városház utcai, egykori fürdő épületet is felújítják, nyolc termét tartalommal töltik meg. Több más mellett lesz gyógyfüves szoba, jelmezbe öltöztetett kiállítási bábuk, táj- és víztörténeti kiállító terem.

{vsig}galeria/vizugy2{/vsig}

Bak Sándor igazgató egy rövid tárlatvezetésre vállalkozott a Gyula Tv kedvéért a még üres épületben. Elmondta, reményei szerint nagyon sok vonzó és érdekes dologgal tudják majd megtölteni az ódon falakat.

A Városház utca 25. szám alatt egykor fürdő működött, Bak Sándor a kettős medencetérben azt mutatta meg, hogy ennek jól látható jelei vannak.

Az épület a város első, török hódoltság utáni fürdője volt, így a pályázók azt gondolták, figyelmet fordítanak erre, és megőrzik azt, ami a lassan másfélszáz éves létesítményből megmaradt.

A pályázat részeként nemcsak a romos, határon túli épületet újítják fel, hanem közös honlapot, kiadványokat hoznak létre. Gyulán az épület külső-belső javítási munkálatai mellett tehát egy egyedülálló kiállítást is létrehoznak. Az átszámolva közel 300 millió forint értékű beruházás kivitelezési fázisa várhatóan áprilisban kezdődik, és év végére fejeződik be.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …