2024. április 26., péntek
FONTOS

Almásy-kastély: együttműködés a KÖH-hel

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a gyulai önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. A vár lovagtermében ezzel kapcsolatban megtartott sajtótájékoztató országos megjelenésű médiumok érdeklődését is felkeltette. A megállapodás tárgyát az Almásy kastély funkcióváltása, illetve az azzal kapcsolatos műemléki helyreállítás, feltárás jelenti.

{vsig}galeria/kastelyegyuttmukodes{/vsig}

Dr. Tamási Judit, a hivatal vezetője hangsúlyozta, nemcsak hiteles, hanem szakszerű, és a majdani közönség számára is élvezhető helyreállítás lebeg a szemük előtt. A megállapodás szerint vállalják mindazon munkálatokat, melyeket ilyenkor elengedhetetlenek, így a tudományos előkészítést, értékfeltárást. Mint mondta, számukra Gyula az első olyan, mintának nevezhető eset, amikor is egy önkormányzattal működnek együtt.

Görgényi Ernő polgármester a szigeterőd rendszer tervezett helyreállításáról beszélt. Ezen belül is nagy jelentősége van a kastélynak, hiszen a szigeterődön belül helyezkedne el. Kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel 20 éves áttörést jelent az a megállapodás, melynek révén a városhoz került a kastély vagyonkezelői joga.
A sajtótájékoztató után helyszíni bejárás következett, melynek részeként a már itt dolgozó szakemberek mutatták be a kastélyt, illetve beszéltek arról, milyen munkát végeznek itt.

Az épületben a tervek szerint, és ha lesz rá pályázati forrás, a barokk korabeli élet bemutatása mellett az itt tevékenykedő Erkel családnak és Albrecht Dürernek is emléket állítanak.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …