2024. május 3., péntek
FONTOS

83 károsult: hitelt ígért, fogyasztói csoporthoz közvetített

Egy betéti társaság nevében kötött szerződéseket 2011 májusától kezdődően olyan ügyfelekkel, akik hitelhez szerettek volna jutni. Közvetítői díjként 80 és 200 ezer forint közötti összegeket vett át és azt ígérte, hogy elintézi a kért összegű hitelt. A vele kapcsolatba került embereket azonban fogyasztói csoportokhoz közvetítette ki, ahol az ügyfelek túlnyomó többsége alá is írta a szerződést abban a tudatban, hogy ezt követően megkapja a kért kölcsönt. A fogyasztói csoport működése azonban eltér attól, amit az ügyfelek vártak, amiért a gyulai férfit felkeresték, így a sértettek egy része később fel is bontotta a szerződését. A Gyulai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya csalás vétség elkövetésével gyanúsítja a férfit, aki a nyomozás adatai szerint nem tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy őket nem hitelt nyújtó pénzintézethez, hanem fogyasztói csoporthoz közvetíti majd ki. Az ügyintézésért átvett pénzt pedig azután sem fizette vissza, hogy az ügyfelek nem jutottak kölcsönhöz, és elmondták, hogy fogyasztói csoporttal nem akartak kapcsolatba kerülni. A rendőrség 83 sértettet hallgatott ki az ügyben, az eljárás során keletkezett iratokat pedig a napokban vádemelési javaslattal továbbítják a Gyulai Városi Ügyészségre.

A történtek kapcsán a rendőrség kéri, hogy pénzügyi szolgáltatások igénybevételénél a szerződés aláírása előtt mindenki részletesen tájékozódjon a szerződés feltételeiről. A különböző szolgáltatókkal, szolgáltatásokkal kapcsolatosan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján () is találnak tájékoztatókat, melyeket a döntés meghozatala előtt érdemes áttanulmányozni.

A fogyasztói csoportot az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről a következőképpen határozza meg: a szervezők – díjazás ellenében történő – közreműködésével a csoport tagjai pénzének összegyűjtésén alapuló minden olyan csoport, amelynek célja, hogy minden tagja az általa előre meghatározott dolog tulajdonjogát a tagok befizetéseiből, előre meghatározott időtartamon belül – véletlenszerű vagy többletfeltételek vállalásától függő kiválasztás útján – a csoport segítségével megszerezze. A törvény 16/B. szakasza értelmében fogyasztói csoport 2014. január 1-jéig nem hozható létre.

Nézze meg ezt is:

Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfit fogtak a rendőrök Békéscsabán

  Rendőri felszólításra ébredt egy férfi 2024. április 29-én, Békéscsabán. Bérelt lakásában egy ismerősével aludt, …