2024. április 26., péntek
FONTOS

Józan húsvét Országos kampány indult a közlekedési balesetek megelőzéséért.

Békés megyében tavaly húsvét vasárnap és hétfőn sem volt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Egy évvel korábban, 2011-ben azonban két szerencsétlenség is történt, és mindkét esetben ittas volt az okozó.

A „Józan Húsvét” elnevezésű kampány 2013. március 25-től 2013. április 1-ig tart. A közlekedők naponta legalább 4-4 órában számíthatnak fokozott közúti ellenőrzésekre az ország minden részén – áll az ORFK – OBB közleményében.

Az akció a kampányidőszak első felében, 2013. március 25. és 29. között kerül végrehajtásra, melynek elsődleges célja a gépjárművezetők és a kerékpárosok fokozott ellenőrzése. Ennek keretében az ittasság ellenőrzésén túl az intézkedő rendőrök és ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelező és ajánlott felszereltségének meglétére, épségére.

Az enyhülő tavaszi időjárással a motorkerékpáros szezon is elkezdődik, ezért fontos a motorkerékpárral közlekedők ellenőrzése is. Ennek oka, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. A kampányidőszak második felében, 2013. március 30. és 2013. április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt a rendőri ellenőrzések az alábbiakra irányulnak:

  • ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése,
  • agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,
  • passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése.

Egyéb közúti szabályszegés észlelése esetén a rendőri intézkedések természetesen azokra is kiterjednek. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásában az Országos Polgárőr Szövetség is részt vesz – zárul az ORFK – OBB közleménye.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság is felhívja a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára, az ittas járművezetés veszélyeire. Békés megyében tavaly húsvét vasárnap és hétfőn sem volt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Egy évvel korábban, 2011-ben azonban két szerencsétlenség is történt, és mindkét esetben ittas volt az okozó. Arra kérnek tehát mindenkit, hogy ne veszélyeztessék saját és mások testi épségét, biztonságát! Ne vezessenek szeszes italtól befolyásolt állapotban, hiszen ez nagymértékben megnöveli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A posztalkoholos állapot, az úgynevezett másnaposság is nagy veszélyeket rejt, hiszen fáradtsággal és figyelmetlenséggel jár, melynek következtében a reflexek lelassulnak, a reagáló képesség kiszámíthatatlanná válik. A gyalogosoknak ugyan nem tiltja közlekedési szabály a szeszesital fogyasztást, de a közepesen vagy erősen ittas állapotban közlekedők nagy kockázatot vállalnak. Ráadásul a kerékpárosokkal együtt a közlekedés legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak, hiszen nincs karosszéria, védőruházat, ami felfogná, vagy tompítaná az ütközést. Egy elesés is súlyos, vagy akár végzetes következményekkel is járhat.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezért kéri a közlekedőket, hogy az ünnep idején is tartsák be a szabályokat, illetve a balesetek elkerülése érdekében józanul induljanak útnak, és legyenek nagyon figyelmesek!

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …