2024. április 26., péntek
FONTOS

Újra áradnak a folyók, terjeszkedik a belvíz

Sok csapadék hullott

Március hónap eleje óta a sorozatban érkező mediterrán ciklonok hatására a Körösök vízgyűjtőjében helyenként jelentős csapadék hullott. Román területen a Béli-hegység térségében, valamint a Bihar-hegységben a Jád-patak vízgyűjtőjében a havi csapadékösszeg több helyen meghaladta a 200 mm-es értéket. A hóvastagság a hegyvidéki vízgyűjtőben jellemzően 20-40 cm között ingadozott, az érkező ciklonok a hónap elején olvasztották, a hónap közepétől gyarapították, majd az utóbbi napokban ismét csökkentették a hótakaró – ezzel együtt a bennük tárolt vízkészlet – vastagságát. Magyar területen a március havi csapadékmennyiség területi átlaga meghaladja a 110 mm-t, ami csaknem négyszerese a sokévi átlagnak. Az elmúlt nap magyar területen 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, a minimumot Elekről, a maximumot Félhalomról jelentették. Átlagosan mintegy 8 mm csapadék terhelte területünket.

Román területi radaradatok alapján ott sem volt jelentősebb a lehullott csapadék mennyisége.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Hármas-Körösön, a Berettyón és a Sebes-Körös alsó szakaszán. A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. Beavatkozásra okot adó esemény nem történt. A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 182 km hosszan tartunk I. fokú készültséget.

Várható helyzet

A Fekete-Körös tetőzése Antnál holnap az esti órákra tehető 770 cm+- 30 cm-rel. (III. fok

700 cm). Remete tetőzése 640 cm körül várható április 2-án a délutáni órákban A Fehér-Körösön Gyulánál 480 cm (II. fok 450 cm) körüli tetőzés valószínű április 2-án este. Készültség elrendelésre holnapig nincs szükség.A Kettős-Körös Békésnél 740 cm (II. fok 650 cm) körüli szinten tetőzhet április 3-án. A Hármas-Körösön Gyománál és Szarvasnál egyaránt II. fokot meghaladó tetőzések valószínűek április 4-e körül. A Sebes-Körösön és a Berettyón a vízeresztésektől függően változhat a tetőzés nagysága, azonban II. fok fölötti tetőzések várhatóak itt is április 4-én.

Belvízvédelem

Az elmúlt 24 órában 10 belvízvédelmi szakaszon 21 szivattyútelep üzemelt, melyek üzeme

még most is folyamatban van. A mai naptól 4 belvízrendszerben (01. Réhelyi, 03. Gyomai, 09. Mezőberényi, 10. Dögös- Kákafoki) III. fokú, 5 belvízrendszerben II. fokú, 1 belvízrendszerben pedig I. fokú készültség elrendelése vált szükségessé. Folyamatosan üzemelt 17 szivattyútelep, nappali műszakban üzemelt 4 telep. Az összes üzemelő kapacitás 53,54 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága 13.000 ha, ebből 3940 ha vetés és 2680 ha szántó terület.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban március 11-től 20677 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 3582 em3). Az elmúlt 24 órában 142 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 109 fő saját dolgozó.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 40 db szivattyútelepet/ szivattyúállást üzemeltet

I. fokú készültség mellett.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 10 db szivattyútelepet üzemeltet I. fokú készültség

mellett.

5 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, 2 településen (Kötegyán, Körösladány)

II. fokú a készültség, 3 településen (Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa) I. fokú

készültség van érvényben.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …