2024. április 26., péntek
FONTOS

Megkezdődött a Körösvölgyi sokadalom (VIDEO)

Az ország egyik egyetlen tiszta profilúnak mondott rendezvényén péntek kora délután a legtöbben már kiteregették portékájukat.

Uhljar Mátyásné a különleges mézeskalácsokról lebbentette le a szőttest. A kosárfonáshoz hasonlóan az ilyen míves mézeskalács készítése is sok időt, jó szemet és nem remegő kezet igényel.

A citerás férfi, Szakál László Hódmezővásárhelyről jött Gyulára. Azt mondta, a városban ő az utolsó, aki citerát tud készíteni. Mint kiderült, ma már maga a hangszer sem pont olyan, mint régen volt. A hangszer készítésének egyik titka a száraz fa. Ő az 1975-ben elrakott fát 1997-ben vette elé, ekkor már elég jónak tartotta az anyagot. Hogy Szakál János mint játszik a hangszerén, a videóban megnézhető.

A sokadalom egyik vezérfonala a gyapjú, ehhez kapcsolódóan többen is bemutatnak különböző technikákat. Dávidné Gyarmati Zsuzsa a videóban azt magyarázta, hogyan készül a tarisznya.

A Körösvölgyi sokadalmat rendszerint 10-20 ezer ember látogatja, és bár a szervezők azt mondták, nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, remény van a folytatásra is.

Képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Vásári forgatagra készülnek a várban

  Történelmi hagyományokra épít az a program, amelyet szombaton, Szent György-napja alkalmából szerveznek a gyulai …