2024. május 4., szombat
FONTOS

Így lett hungarikum a gyulai kolbász (VIDEO)

Ez ha nem is címzetten a húsiparnak, de Gyula városának biztosított 1,8 milliárd forintos támogatást. A pénz aztán meg is érkezett, így a februári kormányülés idején már maga Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter indította el jelképesen a termelést az üzemben.

A Daka Zsolt vezette, önkormányzati tulajdonban lévő cég nagy lendülettel vágott neki a piacok visszaszerzésének, és hogy nem járt rossz úton, azt Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár szeptemberi szavai igazolták.

Menet közben a cég megszerzett több elismerést, de a csúcsot a csütörtök késő délutáni, ópusztaszeri bejelentés jelentette. A Hungarikum Bizottság döntését tolmácsolva Fazekas Sándor elmondta: hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett. A rövid indoklásban az szerepelt, hogy a gyulai kolbász hagyományos ízvilágot megjelenítő élelmiszer, és már annak elkészítési módja is hungarikum.

Örömmel fogadta a hírt a Gyulahús Kft. ügyvezetője, Daka Zsolt, aki éppen családi kolbászkészítésre indult, de előtte még rövid interjút adott a Gyula Tv-nek. Daka Zsolt ez a döntés erősíti pozícióikat. A siker fontos összetevője volt, hogy a cég munkatársai nagyon sokat dolgoztak.

A Hungarikum Bizottság tavaly októberben alakult a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról tavaly tavasszal elfogadott törvény hívta életre.

A hungarikumtörvény magában foglalja a magyarság csúcsteljesítményeit, azokat az értékeket, amelyeket tizenegy évszázada az ország határain belül és kívül felhalmozott.Ebben a körbe került be most a gyulai kolbász.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …