2024. május 4., szombat
FONTOS

Önkéntes útőrök a kerékpárutakon

 

A Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetségének alapvető célkitűzése, hogy a gyors és biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek biztosításához segítséget nyújtson. Magyarországon hazai forrásokból és az Európai Unió támogatásával 1990 óta több mint 3000 km kerékpárút épült – hangzott el a szervezet. január 31-én, Békésen megtartott rendezvényén. Ezek az utak és a hozzájuk tartozó jelzések azonban karbantartás hiányában rongálódhatnak, tönkre mehetnek. A rossz állapotú kerékpárutak pedig nem szolgálják sem a biztonságos közlekedést, sem pedig a kerékpározás népszerűsítését. 

A Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, melynek elnöke Izsó Gábor, Békés város polgármestere, éppen ezért egy programot indít, melynek keretében önkéntes útőrök segítségével folyamatosan ellenőrzik a létesítmények állapotát. Elvégzik a kisebb javítási, karbantartási munkálatokat és szükség esetén a szakhatóságok, intézmények közreműködését, intézkedését kérik. A szövetség által szervezett találkozón az útépítés, fenntartás, üzemeltetés és a közlekedésbiztonság kérdésében érintett szervezetek képviselői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. A Körösök Völgye Kerékpáros Útőr Mintaprojekt kialakítását és működtetését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság is támogatja. Békés megyében évek óta 25 százalék körül van azoknak a személyi sérüléssel járó közlekedési baleseteknek a száma, melyeket kerékpárosok okoznak – hangsúlyozta a nyilatkozat aláírását követően dr. Polyák Zsolt ezredes, megyei rendőrfőkapitány.

Ezért a rendőrség baleset-megelőzési programjaival minden korosztályt igyekszik megszólítani. A gyalogos és kerékpáros közlekedésre vonatkozó előírásokat óvodákban és általános iskolában igyekeznek megismertetni a gyermekekkel. Emellett kiemelte, hogy a példamutató önkénteseknek a kerékpárosok szabályos közlekedésre ösztönzésében is nagy szerepe lehet.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …