2024. május 4., szombat
FONTOS

Állandó Értékpontot állítanak fel

Annak érdekében, hogy ezekről az értékekről ne csak múlt időben beszéljünk, 2012 tavaszán az Országgyűlés elfogadta a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt. Még ezen év őszén megalakult a Hungarikum Bizottság, és megkezdte a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítását. Létrejöttek a helyi értéktárak, és elkezdték felkutatni kincseiket, amelyeket a helyi értéktárakba helyeznek, onnan javasolják felvételét a megyei értéktárba illetve kezdeményezhetik, hogy a Hungarikum Bizottság bizonyos értékeket nyilvánítson hungarikummá.

A Békés Megyei Önkormányzat is fontosnak tartja, hogy a megye értékeit egy átfogó, bárki számára hozzáférhető megyei értéktárban összesítse, ezért 2013 szeptemberében megalakult a Békés Megyei Értéktár Bizottság. Az eltelt másfél év alatt két hungarikuma lett Békés megyének és jelenleg is több megyei értéket terjesztettek fel a Magyar Értéktárba, mint a Kolbászfesztivál, a Békés-tarhosi Énekiskola, a Nóniusz, a magyar biliárd. Példa értékű az az összefogás, amely a megyei önkormányzat és annak értéktár bizottsága, a civil szféra, a vállalkozók és a helyi értéktárak között létrejött annak érdekében, hogy értékeinket megőrizzük. Meglepő, mennyi eszmei, tárgyi, építészeti érték vesz bennünket körül a mindennapokban, amiket óvni, megőrizni kötelességünk, hogy ne csak mi, de unokáink unokái is büszkék lehessenek mindezekre. A Békés Megyei Értéktárat – mely folyamatosan bővül – ebben a szellemben hozta létre a Békés Megyei Önkormányzat, és nem véletlenül bíztatja a településeket, hogy hozzák létre saját értéktárukat, kutatva, gyűjtve, megőrizve saját értékeiket.

Mindezen okokból a múlt évben elkezdett településjárást idén is folytatja a Békés Megyei Önkormányzat, ezúttal tizenöt településre látogatnak el a kollégák. Az eddig megtartott nyolc értéktár túrán felvázolták a jelenlegi jogi szabályozást és az értéktár bizottság létrehozásának, illetve az értékgyűjtésnek a mikéntjét. Ismertették az újonnan bevezetett lehetőségeket, például az értéktár adatbázist, amellyel a helyi szintet szeretnék az értékgyűjtésben segíteni. A túrák célja elsősorban az volt, hogy népszerűsítsék a Hungarikum mozgalmat, és minél több értéktár bizottság jöjjön létre. Mindezek mellett a Földművelésügyi Minisztérium felhatalmazása alapján a Békés Megyei Értéktár, és a megyében működő települési értéktárak tevékenységének népszerűsítése, az értékgyűjtéshez történő kapcsolódás elősegítése és a nemzeti értékek megismertetése céljából a Békés Megyei Önkormányzat a megyei Tourinformmal karöltve állandó Értékpontot állított fel, amely bemutatja a megye értékeit, valamint lehetőséget biztosít a megyei szereplőknek termékeik kiállítására.

A Békés Megyei Értéktár Bemutató Terem hivatalos megnyitóján köszöntőt mond Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. A Békés Megyei Értéktár Bizottságot dr. Mérei András, a bizottság titkára mutatja be, dr. Glózik Klára, a Békés Megyei Turinform Iroda vezetője a Békés Megyei Értéktár turizmusban betöltött szerepéről beszél – írta közleményében a megyei önkormányzat.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …