2024. április 26., péntek
FONTOS

Barokk külsőt kapott a török torony, elkészültek a falfestések (VIDEO)

A napokban lényegében befejeződött az 1590-es években épült, és ma is azokon a köveken álló török torony külső-belső felújítása, a munkások már az utolsó simításokat végzik. A torony körülbelül százötven éve nézett ki így, az épület a XIX. század végén romantikus stílusú vakolatot kapott. Ezt az állapotot a kastély másik szárnyánál lévő torony mutatja meg.

A török torony a kastély épületegyüttesének legrégebbi részét képezi. A barokk kori felépítmény felsőbb szintje a Harruckern családhoz köthető. A kövekből épített felépítményt az oszmán fennhatóság idején kapusházként használták, vagyis itt lehetett bejutni a vár területére. 

Ez a lépcső vezet a torony belsejébe, melynek belsejében 9 méter a belmagasság. A tervek szerint ez a tér kiállításoknak ad majd otthont.

A főépület belsejében is nagy változások láthatók. Részben az, hogy már látszik az alapja annak a területnek, ahol majd a vendégek közlekedhetnek, helyükre kerültek a kályharekonstrukciók. Az állványok elbontása után a két, egymás melletti, emeleti terem szinte régi fényében ragyog, köszönhetően a restaurátori munkának. Itt a szakemberek a XIX. század eleji állapotot állították helyre, ez a klasszicista enteriőr egész Magyarországon egyedülállónak mondható.

A nagyobb volumenű munkálatok már nem sokáig folynak, télen alapvetően a finomhangolás és a próbaüzem tölti majd ki az időt. Mint arról már beszámoltunk, az épület hivatalos megnyitója márciusban lesz.

Képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …