2021. április 20., kedd
FONTOS

Ünnepi megyegyűlés a Wenckheim­ kastélyban (VIDEO)

A szabadkígyósi polgármesteri hivatal előtt lévő Kossuth­ szobornál gyülekeztek a megemlékezők, akik a koszorúzás után a Wenckheim­ kastélyba igyekeztek az ünnepi megyei közgyűlésre. Az  épület patinás díszterme zsúfolásig megtelt, az ódon falak meghitt hangulatot kölcsönöztek a  rendezvénynek. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: aki nyitott szívvel  képes az ünnep elé állni, azt az összetartozás érzésével ajándékozza meg március 15­e. Balogh József, Szabadkígyós polgármestere a Wenckheim­ családról beszélt, arról beszélt, hogy a kastély egykori tulajdonosai, lakói hogyan segítették a forradalmat. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke beszédében elmondta: bár 1848 óta 168 év telt el, céljaink hasonlóak. Az egyén szabadsága a nemzet függetlensége nélkül elképzelhetetlen, és kevés ország tett annyit a szabadságért, mint Magyarország.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat a március 15­ei ünnepség keretében adják át már évek óta. A megyei önkormányzat célja a kitüntetéssel az, hogy elismerje azon magánszemélyek vagy közösségek tevékenységét, akik Békés megyében hosszú ideje ­ legalább 10 éve ­ kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek az élet bármely területén, vagy egy cselekedettel a megye jó hírnevét öregbítették.

Ezúttal hatan vettek át elismerést: Ivanics János a szakképzésben, a tanulóképzésben, a szakember utánpótlásban kifejtett szakmai munkája elismeréseként, id. Litauszky Zoltán az életmentés, a betegellátás területén végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, Kuti Árpádné Romvári Éva a betegek ápolásában, az ápolók oktatásában végzett munkájáért, Marton Gergely a katasztrófavédelem, az iparbiztonság területén huzamosabb időn keresztül teljesített kiváló szolgálatáért, Sziszák Katalin a szociális és gyermekvédelmi ellátás keretében végzett magas színvonalú munkájáért és Telekné Furák Mónika a bűnmegelőzés területén végzett példa értékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

A megemlékezés fényét a Baligáné Jankov Gyöngyvér, Katkó Ferenc és Balázs Csongor által összeállított ünnepi műsor emelte. A rendezvény zenei közreműködője a Tótkomlósi Fúvószenekar volt, míg a koszorúzásban a Békés Megyei Károlyi huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai segédkeztek.

Képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Átlépte a 20 ezret a megyei fertőzöttek száma

19 996-ról 63 új esettel 20 059-re nőtt a hétfő reggeli adatok alapján a Békés …