2024. április 29., hétfő
FONTOS

’49-es szablyák másolatait foghatták kezükbe a látogatók

Nem akármilyen szablyákat próbálhattak ki a gyulai vár udvarán ezek a fiatalok. A múzeumok juniálisán Aulich Lajos, Damjanich János, Knezic Károly és Poeltenberg Ernő szablyájának másolatait vehették kezükbe a látogatók.

Nagy sikert aratott az a szerkezet, melyről elsőre kevesen mondták meg, hogy mire is való. A kötélverő gépet, pontosabban annak kipróbálható rekonstrukcióját a szeghalmi múzeum munkatársai mutatták be

Nem volt könnyű mesterség az írás, amikor ahhoz még lúdtollat használtak, a tapasztalatok szerint nem érdemes nagyon megdönteni a tollat, mert egyenesen állva jobban fog.

A Múzeumok Juniálisán számos térségi kiállítóhely várta a látogatókat a gyulai várban. A házigazda intézmény a város, illetve a vár és az azzal szemben álló Almásy-kastély 1849-es eseményeit is felelevenítette, de a fő szerepet a középkor játszotta.

A rendezvény abban kívánt segítséget nyújtani, hogy a résztvevők megjeleníthessék, népszerűsíthessék múzeumpedagógiai programjaikat, foglalkozásaikat, valamint a lakóhelyükön látható nevezetességeket.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …