2024. április 26., péntek
FONTOS

Halpipálás, halpusztulás a csatornákon

A folyókon levonuló ismétlődő árhullámok következtében a Körösök vize zavaros, oxigénben hiányos.

Az elszíneződött vizek ellenére, vízszennyezésről nincs tudomásunk – írta közleményében a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A csatornák elsődlegesen belvizet szállítanak, ezért a szokásos vízfrissítésekre korlátozott mértékben van lehetőség. Az elmúlt napok kánikulai időjárásának következtében a vizek hőmérséklete is nagymértékben megemelkedett, és az állott, oxigénhiányos csatornákban helyenként halpipálás, halpusztulás tapasztalható.

Az igazgatóság a lehetőségekhez mérten próbálja a vízfolyásokat frissítővízzel ellátni, azonban ez több helyen jelenleg nem lehetséges. Így például a Fehér-Körösön tapasztalható apadás ellenére a folyó vize még nem tisztult le, de már megkezdték a gyulai tápzsilipen keresztül az Élővíz-csatorna vízpótlását, amely azonban látványos javulást nem eredményez, egyrészt a vízinövényzet túlburjánzása, másrészt a víz oxigénhiánya következtében.

A folyók romániai felső szakaszán, főleg a Fekete-Körös esetében, kisebb visszaáradások is tapasztalhatóak, emiatt a magyarországi apadás ellenére sem várható olyan vízhozam-csökkenés, mely a duzzasztóművek gyors üzembeállítását lehetővé tenné.

Amennyiben a folyók magyarországi szakaszán az apadás jelentősebb mértékben bekövetkezik, úgy folyamatosan tervezzük a duzzasztóművek újbóli üzembeállítását, erre várhatóan először a Békési duzzasztónál nyílik lehetőség.

Az elkövetkező napokban – a csatornák esetében – gyors vízminőség-javulás nem várható.

 

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …