2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Társadalombiztosítás oktatási mintaprogram indul

A Békés Megyei Kormányhivatal aktív részese kíván lenni a társadalmi felelősségvállalásnak, éppen ezért egy egyedi, innovatív és újszerű kezdeményezésben vesz részt, „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” TB OKTATÁSI MINTAPROGRAM megvalósításában, együttműködve a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületével, illetve a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-vel, közszolgálati médiapartnerként – mondta el Petróczki Zoltán Gábor, a Kormányhivatal főigazgatója a program beharangozó sajtótájékoztatóján.

A kormányhivatalok és a járási hivatalok felállításával, a kormányablakok megnyitásával az állam valójában ablakot nyitott az emberek felé, hogy könnyebben elérhetővé váljanak az információk, felgyorsuljon az ügyintézés, illetve egy határozott lépést tett abba az irányba, hogy egy emberközpontú és valóban szolgáltató állam álljon minden állampolgár szolgálatában. Ezt erősíti és segíti elő a járások megerősítése, mely számos szolgáltatás mellett a szociális biztonságot, a családtámogatást és a társadalombiztosítást is közelebb viszi a polgárokhoz. „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” TB OKTATÁSI MINTAPROGRAM célja a társadalombiztosítás, valamint az öngondoskodás szerepének, jelentőségének széles körű megismertetése a középiskolás fiatalokkal, ugyanakkor a program nemcsak a jövő nemzedékének szól, a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt. Dávid Ferenc, a Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezető-helyettese dolgozta ki a programot, amely a társadalom valamennyi tagját érintő kérdésekre hívja fel a figyelmet és nyújt segítséget, iránymutatást a könnyebb eligazodáshoz, valamint javítani kíván a jelenségen, miszerint az iskolás korosztály nehezen alkalmazza a gyakorlati ismereteket.
Nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a társadalombiztosítással kapcsolatos alapkérdésekkel, tudjuk azt, hogy mire fordítják befizetett járulékainkat, milyen ellátásokra számíthatunk betegség esetén vagy időskorban, mi a következménye a nemkívánatos „feketemunkának”, illetve hogyan segíti és ösztönzi az állam az öngondoskodást.
Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” TB OKTATÁSI MINTAPROGRAM keretében 2017 januárjában végzős tanulók számára interaktív, rendhagyó osztályfőnöki óráról készít filmet a 7.tv a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban. Az interaktív órán, illetve a készülő filmben híres Békés megyei sportolók, valamint közéleti személyiségek is szerepet vállalnak. A program alapelemei és kapcsolódó anyagai (kiemelten az elkészült film) a jövő év során Békés megye valamennyi középiskolájában elérhetővé válnak, megcélozva különösen az intézmények végzős évfolyamait.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …