2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Az alacsony árak és a kevés csapadék nehezíti a tejágazat helyzetét

Összesen 2000 szarvasmarha, köztük 1030 tehén alkotja az állatállományt ezekben a napokban a Körös-Maros Biofarm gyulavári telepén.

 

A cég nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet-Európa legnagyobb biotej-termelő gazdasága. Az itt előállított, évi 7 millió liter biotej közel 45 százaléka hazai, nagyobbik része pedig külföldi feldolgozókba kerül. Bár világszerte egyre nagyobb a kereslet a növényi eredetű készítmények iránt, az állati eredetű tej értékes tápanyagokat tartalmaz.

 

A cégcsoportnál az augusztus leginkább a silózásról szól. A kukoricaföldekről leszecskázott terményt gépek tapossák, ezzel konzerválják a takarmányt. Az elmúlt hónapok több szempontból sem alakultak optimálisan, a csapadékszegény időjárás mellett a tejágazat általános helyzete sem nevezhető könnyűnek.

 

Az agrárszabályozás az elmúlt években kedvezett a biogazdálkodásnak, a cégcsoport több partnere átállási, vagy már biogazdálkodási szakaszban van, így a Körös-Maros Biofarm számára nem jelent gondot a megfelelő minőségű alapanyag beszerzése.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …