2024. április 26., péntek
FONTOS

Ősszel fejeződhet be a ferences romkert felújítása

Az Epreskert utcai romkert rekonstrukciója során Liska András régész feltárta a területen található sírhelyeket, az ásatások során  pedig emberi csontokat is talált.

Ezeknek a kormeghatározásához antropológusi segítségre lesz szükség. Annyi azonban biztosnak tűnik, hogy nem a sírgödrökben egykor nyugvó Corvinoktól származnak.

 

A műemléket a harmincas években Implom József tárta fel, és az 1960-as években állították helyre először. Azóta azonban jelentősen leromlott az állapota, a mostani munkálatok során a megrongálódott elemeket újítják fel. A XV. századi épület két részletben készült el, először a templomot építették fel, majd hosszában kibővítették, ez utóbbit most téglával fogják kirakni.

 

Kónya István, a körzet képviselője elmondta, hogy a romkert megújítása a városban zajló értékmentő munka egyik fontos állomása. A XV. századi, egykor 35 méter hosszúságú templom maradványa a várral egyidős, Gyula legjelentősebb régészeti emlékei közé tartozik. Ezért a városi képviselő-testület 5 millió forintot szavazott meg a műemlék rekonstrukciójára.

 

A felújítás várhatóan őszre fejeződik be, a tervek szerint egy szabadtéri Szentmisével adják át a templomromot.

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …