2024. április 26., péntek
FONTOS

A közösség szolgálatát tartja szem előtt

Kiteljesedni csak úgy lehet, ha az ember megpróbál az egyéni érvényesülés mellett a közösség javára is lenni – vallja Czirok Sándor, a gyulai Göndöcs Benedek Szakközépiskola igazgatója. Az érdemei elismeréseként Gyula város Kiváló Polgára címmel kitüntetett pedagógus oktatásszervezői munkássága során is arra törekszik, hogy diákjai a tudásukat minél inkább a társadalom javára fordítsák.

Keresztény hit, nemzeti öntudat, hagyománytisztelet és műveltség – a két világháború között népfőiskolákat létrehozó KALOT Mozgalom négyes jelszava szellemében irányítja iskoláját és éli életét Czirok Sándor. Az eredetileg nem pedagógiai pályára készülő, szegedi születésű iskolaigazgató – első diplomáját az Élelmiszeri Főiskolán szerezte – harmincöt évvel ezelőtt került Gyulára, és a mai napig itt végzi közösségépítő munkáját.

A Mohácsy Mihály Kertészeti Szakközépiskolában fia­tal szaktanárként szerzett tapasztalatai érlelték meg benne a gondolatot, hogy hivatásának a szakoktatást és annak megújítását választja. Azt figyelte meg ugyanis, hogy a szocialista szakképzés nem foglalkozott a diákok személyiségének fejlesztésével.

➜ Az akkori rendszer fontosnak tartotta szakmunkásokat, de le is nézte őket – mondta. Éppen ezért a rendszerváltás után, 1992-ben indított katolikus iskolában, a Göndöcsben a pedagógus olyan oktatási rendszert igyekezett kialakítani, amely a szakmunkások kulturális, szellemi és hitéletét is erősíti.

➜ Olyan képzést kell folytatnunk, amely a legszélesebb körben fejleszti a fiatalok tudását, és ki tudja hozni azt a tehetséget, ami bennük rejlik – hangsúlyozta.

A keresztény szemlélet Czirok Sándor közéleti és karitatív tevékenységében is jelentős szerepet tölt be. A gyulai plébániaközösség világi elnökeként aktív szerepet vállal, különböző társadalmi szervezetekben végzett munkájával pedig igyekszik segíteni a rászorulókon.

A közösség érdekeit szem előtt tartó igazgató számára a mostani kitüntetés különös jelentőséggel bír. Azt jelzi ugyanis számára, hogy Gyula városa befogadta, és elismerik azt a munkát, amit a köz szolgálatában végez.

 

A sportember

Czirok Sándor életében a sportnak is jelentős szerepe van. Évekig vízilabdázott, már tizenhat éves korában bemutatkozott a szegedi csapat felnőtt keretében. Ennek köszönhetően került Békés megyébe is, Békéscsabára igazolása után döntött úgy, hogy Gyulára költözik. Itt is megmutatkozott közösség-szervezői készsége – volt csapatkapitány, és még aktív játékosként vállalt edzői feladatokat is. Elmondása szerint a csapatsporton keresztül tanulta meg, hogyan lehet fegyelmezetten egy közösség érdekeit szolgálni.

Nézze meg ezt is:

Népi mesterségek: Biró Bertold könyvkötő