2024. április 26., péntek
FONTOS

Vastagbél szűrőközpont jöhet létre Gyulán: ez történt a testületin

A háziorvosi ügyelet és az onkológiai centrum fejlesztésére is pályázik Gyula, döntöttek a képviselők a csütörtöki ülésen. Újabb pályázatot írnak ki az egészségügyi alapellátási intézmény vezetői posztjára, és egy Bay Zoltán emlékszoba és emlékkiállítás létrehozását is megszavazta a grémium.

 

Durkó Károly kezdte az interpellációkat a városi képviselő-testület nyári szünet utáni első soros ülésén, melyben a képviselő a Kohán és a Széchenyi utcák kereszteződésének rossz beláthatóságára hívta fel a figyelmet, javasolva egy közlekedési tükör kihelyezését. A mérnöki osztály megvizsgálta a helyszínt, de a kis forgalom, valamint a nemrégiben elhelyezett stop tábla miatt nem tartják indokoltnak a tükör felszerelését.

 

Mittag Mónika a Patócsy utcai lakók kérését tolmácsolva egy világítótest elhelyezését kérte a társasház mögé, amit a képviselői keretéből finanszírozna, a Démász ezt 4-6 hónapos átfutással tudja megvalósítani.

 

Szalai György a Selyem és a Gyep utca kereszteződésének beláthatóságára hívta fel a figyelmet, amelyre azt a választ kapta, hogy oda hamarosan egy közlekedési tükröt fognak felszerelni, mert itt indokolt ennek megléte.

 

Kiss Tamásné a Szőlőskert utcai csatorna kitisztítása miatt interpellált, az ígéret szerint a közüzemi kft hamarosan elvégzi ott ezt a feladatot.

 

Csengeri Lajos a Szent István utcában a speciális szakiskola előtt parkolók kialakításáét kérte, mert itt nagyon körülményes a megállás. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a kerékpárút felújítása kapcsán a kérdés terítéken van, a tervek szerint itt hat parkolót létre is fognak hozni.

 

Torma Béla egy törökzugi kishíd állapota miatt interpellált, mert sokan használják ezt az átjárót, aminek már igen leromlott az állapota. A képviselő azt az ígéretet kapta, hogy a közüzemi kft minél hamarabb elvégzi a kisebb javításokat, de ha nagyobb munkára lesz szükség, akkor ennek meg kell keresni a forrás lehetőségét.

Ökrös István az Ottlakai dűlő állapotára hívta fel a figyelmet, amely 15 családot érint, és jelentős javítást igényelne. A képviselő azt a választ kapta, hogy a közüzemi kft október közepén megkezdi a kérdéses útszakasz kátyúzását.

 

A fő napirendek között a grémium kifejezte csatlakozási szándékát a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz, erre 2017-ben 1 millió nyolcszázezer forintot biztosítottak.

 

400 ezer forintot biztosít támogatásként a város a Muzsikál az Erdő Alapítványnak a már hagyományos kulturális programok lebonyolításához. Egy román-magyar közös pályázat segítségével a háziorvosi szolgálat számára szereznének be új eszközöket, többek között EKG készüléket és sürgősségi táskát. Egy másik, szintén határon átnyúló, több kórház részvételével benyújtandó pályázat az emlő és vastagbélszűrés gép és műszerparkjának fejlesztését célozná meg, melynek keretében egy vastagbél szűrőközpont kialakítására nyílna lehetőség Gyulán.

 

Hozzájárult a testület a gyulai várfürdő 10 éves stratégiai tervének elkészítéséhez, mely a létesítmény hosszú távú fejlesztési elképzeléseit is tartalmazná. Újabb pályázatot írnak ki az egészségügyi alapellátási intézmény vezetői posztjának ellátásra, és egy kulturális együtt működésről is döntöttek Gyula és Nagyszalonta között, melynek keretében többek között profi és amatőr szereplőkkel a Toldit is feldolgoznák egy játékfilmben. Ladányi Zoltán nyugdíjazása miatt a 8 számú felnőtt háziorvosi körzet betöltésére írnak ki pályázati felhívást és döntöttek egy Bay Zoltán emlékszoba és kiállítás létrehozásáról is Gyulaváriban. A testület zárt ülésen a Havasi István-díj adományázása és a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíjak odaítélése napirendeket tárgyalta.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …