2024. május 2., csütörtök
FONTOS

A polgári védelmet ünnepelték a kormányhivatalban

Csütörtökön a kormányhivatal békéscsabai épületében ünnepelték a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség megalakulásának 15., valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség 80. évfordulóját.

A katasztrófavédelem tevékenységi köre évtizedek alatt fokozatosan alakult ki a század eleji légvédelmi feladatokból. Az ünnepségen Orovecz István nyugállományú polgári védelmi vezérőrnagy ismertette a légvédelem történetét a kezdetektől. Bár a polgári védelmi szövetség jogelődjének számító Magyar Légoltalmi Liga csak 1937-ben alakult meg, a légvédelmi feladatok megszervezése az első világháború idején kezdődött, amikor a polgári lakosságot a történelem során első alkalommal fenyegette jelentős légitámadás.

A huszadik század második felében már nem a légitámadások elleni védekezés volt a polgári védelmi szervezetek elsődleges feladata, tevékenységi körül azonban folyamatosan bővült. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója az ünnepségen elmondta, a katasztrófavédelem dolgozói bizonyos élethelyzetekben az egyetlen segítséget jelentik a lakosság számára, elég csak a 2010-es orosházi és mezőhegyesi viharkárokra gondolni. A főigazgató hozzátette, a polgári védelem dolgozóin nagy felelősség van, éppen ezért megérdemlik a társadalmi megbecsülést.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …