2024. április 29., hétfő
FONTOS

Először rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját

Harmonikus szinergiát képez a Gyula-felsőoktatás-egyház hármas: jelentette ki Kiss-Rigó László püspök a szerda délelőtti, fürdővárosi ünnepségen.

A városháza dísztermében első alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás napját, ennek kapcsán a püspök lelkiismereti kötelességként beszélt a gyulai főiskola egy évvel ezelőtti átvételéről.
Erre utalt megnyitó beszédében Görgényi Ernő polgármester is, akinek a szavaiból az derült ki, az egyházmegye közreműködésével a gyulai felsőoktatás újjászületett. Elismeréssel szólt mind a főiskola mind a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyulai tevékenységéről Takács Árpád kormánymegbízott, Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora pedig hangsúlyozta, a felsőoktatás ünnepe a tudomány ünnepe is. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a gyulai felsőoktatás jelentőségéről beszélt, kiemelve a vidéki intézmények komoly értelmiség megtartó szerepét.

A Gyulai Felsőoktatás Napján több tudományos előadás hangzott el, Fülöp Ferenc akadémikus a kokain gyógyszerkutatásra gyakorolt hatásáról beszélt. Végvári Zsófia a Munkács festmények sötétedésének problémájával foglalkozott. Az eseményen a Nobel-díjak és a gyulai orvoslás kapcsolatáról is szó esett.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …