2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Az alkohol és a cigaretta a legtöbbeket érintő függőség

A szenvedélybetegségek közös eleme többnyire a menekülés, és ezen a nyomon indulva visszafelé kell keresni a gyógyulást: mondta Szicsek Margit pszichológus.

A szakember a Nem vagy egyedül című műsorban a függőségek kialakulásáról, felismeréséről és kezeléséről beszélt.

 

Szicsek Margit pszichológus a Nem vagy egyedül című műsorban beszélt a függőségekről, amelynek igen széles a tárháza. Szinte minden cselekvés függősségé alakulhat, ha olyan módon befolyásolja valakinek az életét, hogy nem tud lemondani róla, rendszeresen szüksége van az ez által kiváltott hatásokra, és a lemondás esetén elvonási tünetek jelentkeznek. A függőség hátterében többféle ok állhat, vannak, akik állandóan valami újdonságot keresnek, mások a stresszt nem tudják megfelelően kezelni, és különösen hajlamosak a depresszív és szorongó személyiségű emberek is a szenvedélybetegségekre, mint ahogy a hedonisták is. Az egyik legtöbb embert érintő függőség az alkohol mellett a dohányzás, amiről nem könnyű lemondani.

 

A műsorban a szakember beszélt még arról is, hogy ha valaki felismeri a függőségét, hova fordulhat anonim módon, milyen terápiák szükségesek a gyógyuláshoz, és mekkora segítséget tud nyújtani a családi háttér a leszokásban.

Nézze meg ezt is:

Teljessé válik a Popovits utca felújítása

  Csütörtök reggel már felvonultak a munkások a területre, a nap folyamán pedig megkezdődött a …