2024. április 27., szombat
FONTOS

Barabás Miklós Almásy-portréi kerültek a gyulai kastélyba

Az Almásyakat méltatta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az egykori főúri család gyulai kastélyában, ahol most az ő örökségük részét képző festményekből nyílt kiállítás.
A tárlat részei 19. századi litográfiák és olajfestmények, melyek közül kettőt, az Almásy Kálmán grófot és Almásy Ignácnét ábrázoló, 1870-es években készült portrék Barabás Miklós alkotásai.
A képek egykor a Békés megyei család kétegyházi kastélyában voltak megtalálhatók, majd a második világháború után a kommunisták vették el tőlük, így kerültek a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe.
Az örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, a kormány évek óta keresi a lehetőséget, hogy az egykor jogtalanul eltulajdonított műtárgyakat visszaadják egykori tulajdonosaiknak. Ennek a folyamatnak a részeként kereste meg a minisztériumot az Almásy Dénes leszármazottja, Pongrácz István és felesége, Pongrácz Márta. Ők azonban nem maguknak kérték a képeket, hanem azt szerették volna, hogy a család gyulai kastélyába kerüljenek azok.
A megnyitón Görgényi Ernő emlékeztetett, a kastély rekonstrukciója során az egykori berendezésből semmi nem maradt. A fejújítás és látogatóközpont sikerét mutatja azonban, hogy most a főúri család eredeti műtárgyai autentikus környezetbe kerülhetnek. Ez egy hosszabb folyamat újabb állomása, mely során az épületet magukénak érezve egyre többen ajánlanak fel műtárgyakat a kastély részére.
A megnyitó végén Cseresznyés János történész tartott tárlatvezetést.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …