2024. április 27., szombat
FONTOS

Apor Vilmos alakját idézték fel Gyulán

Kondé Lajos püspöki helynök, a szegedi dóm plébánosa mutatott be Szentmisét a vasárnapi Boldog Apor Vilmos búcsún. A gyulai Nádi Boldogaszony templomban felidézték az egykori gyulai plébános, későbbi győri püspök alakját.

Nagyváradon szentelték pappá, szolgálatát Gyulán kezdte meg, ahol rögtön nagy tekintélyt szerzett azzal, hogy elérte a bevonuló román katonák által túszul ejtett polgárok szabadon bocsátását. 1941-ben, egyedülálló módon Gyulán szentelték győri püspökké, a nyilas uralom alatt felekezetre és etnikumra való tekintet nélkül állt ki az üldözöttek mellett. Ez okozta halálát is, amikor a háború utolsó napjaiban bevonuló szovjet katonáktól védte meg a püspökségre menekült nőket.

Aki Krisztust követi, üldöztetéssel számolhat – hangsúlyozta Kondé Lajos, aki történelmi áttekintést adott a különböző korszakok keresztényüldözéséről. Hangsúlyozta, mindig voltak olyanok, akik hitükért képesek voltak feláldozni életüket. Ilyen volt Apor Vilmos is.

A Szentmise után az események a templom előtti téren folytatódtak. Itt a Boldog Apor Vilmos óvoda adott műsort, majd a vértanú püspök szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …