2024. április 30., kedd
FONTOS

Az egyiptomi keresztények saját hazájukban lehetnek misszionáriusok

Egy kairói keresztény a nyugatról érkező papok hatására döntött úgy, hogy nem vándorol ki az országból, hanem saját hazájában lesz misszionárius. Szerinte a keresztények jelenléte teremti meg az egyensúlyt a radikalizmus közepette.

– Egy muzulmán többségű országban nehéz tanúságot tenni Krisztusról, éppen ezért sokan a kivándorláson gondolkodnak – mondta az 55 éves kairói Neematallah Issa egy Milanóban rendezett konferencián. – Azonban annak a sok papnak a példájának köszönhetően, akik otthonukat elhagyva Egyiptomba jöttek, hogy életükkel és munkájukkal evangelizáljanak, felismertem, hogy nekem is küldetésem van otthon – magyarázta Isaa, aki feleségével közösen a helyi neokatekumenátus mozgalom vezetője, az egyházközségi kórus tagja és aldiakónus.

– Régebben Kanadába akartam menni, ahol egy nagybátyám él, és ahol egy ideig dolgoztam. Azonban csodálattal láttam az európai és amerikai misszionáriusokat, akik azért hagyták hátra a nyugalmat és a kényelmet, hogy egy szegény kairói plébánián éljenek. Ez sok kérdést felvetett bennem azzal a vágyammal kapcsolatban, hogy kivándoroljak – mesélte.

Annak ellenére, hogy a keresztények tömegesen elvándorolnak a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, Issa szerint sok fiatal követi azok példáját is, aki szülőföldjükön maradnak.

– A keresztények jelenlétének fontossága már az iskolában elkezdődik, hiszen az nem csak a tanulmányok helyszíne, hanem annak is a helye, ahol megtanulhatják az egymás mellett élést – jelentette ki.

A hívők tömeges elvándorlása mellett a keleti egyházak a hivatások csökkenő számával is küzdenek. Issa elmondása szerint a kairói görögkatolikus egyházban már legalább 5-6 éve nincs új pap, így misszionáriusokra van szükségük.

Arról is beszélt, hogy a templomok bombázása és a közösségeik elleni célzott támadások nem maradtak nyom nélkül, azonban a hit erősebb maradt a félelemnél. Elmondta, sok muzulmán csodálkozik azon, hogy a keresztények meg tudnak bocsátani, és a szeretetről beszélnek annak ellenére, hogy megtámadják családjaikat. – Ha van egy ideád, célod és küldetésed, akkor minden más, még a terrorizmus vagy a gazdasági és társadalmi nehézségek sem ijesztőek – hangsúlyozta.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …