2022. augusztus 13., szombat
FONTOS

Szappankiállítás a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron

A 70-es évek végét idéző zöldalma-szappan is megtalálható Hévizi László szappangyűjteményében, amely a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron látható.

A gyűjtő az 1970-es évektől lett rabja a szappanoknak. A helyszínen jelenleg egy 65 darabos gyűjteményt lehet megtekinteni, amely a 60-as évektől a 90-es évekig öleli át azoknak a szappanok világát, melyek a boltok polcain voltak. A kenőszappant a 12. század óta ismerik. A 17. századra már meglehetősen elterjedt a használata, azonban csak a legújabb kor vívmányai eredményezték mai általános alkalmazását. Eleinte állati zsírokból lúggal összeöntve hozták létre a szappant. A görögök kezdtek illóolajokat, növényeket, színező dolgokat hozzátenni, és onnan kezdődött a szappan fejlődése, változatossága. A kiállított szappanok úgy maradhattak meg eredeti csomagolásukban, hogy a fiókba, szekrénybe a ruhák közé berakták, hogy illatosítsák ezeket.

Sós Imre elmondta, a kiállított szappanok állagukat tekintve még használhatóak, viszont az illatukat az évek során már elvesztették, hiszen illóolajok voltak bennük. A szappangyűjtemény szeptember 2-ig tekinthető meg a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

Nézze meg ezt is:

Az aszály miatt kevesebb volt a szúnyog és a béka

  Akkora az aszály a Dél-Alföldön, hogy az már a szúnyogokra is hatással van, nagyon …