2024. április 26., péntek
FONTOS

Megvizsgálták a kastély pincéjében talált csontvázakat

Befejeződtek a vizsgálatok a gyulai Almásy kastély pincéjében talált legalább három, fej nélküli csontvázzal kapcsolatban, Liska András régész ezeken a felvételeken arról beszélt, hogy az egyik férfi csontjain nagyon erős, krónikus ízületi gyulladás nyomai fedezhetők fel, emiatt az illető mozgása is nagyon nehézkes volt.

A Paja László szegedi antropológus által elvégzett vizsgálat ugyan több tényt megállapított, azonban koponyák nélkül sokmindenre továbbra sem derülhetett fény.

A vizsgálat érdekes módon nem támasztotta alá, hogy a holttesteket lefejezték volna. Nem látszanak rajtuk ugyanis sem olyan külsérelmi nyomok, sem olyan csonttöredékek nem kerültek elő, amelyek erre utalnának. Az sem derült ki, hogy magyarok vagy esetleg más nemzetiségűek-e a holttestek. A kastély pincéjében megtalált csontvázak korát sem volt egyszerű meghatározni, a szakemberek munkáját nem sok körülmény segítette.

A csontokat egyelőre a gyulai múzeumban helyeik el, megtalálásuk helyszínen – a pince klimatikus viszonyai miatt – legfeljebb időszaki kiállítás keretében mutathatják majd be ezeket. A csontvázak történetével minden hónap első szombatján lehet egészen közelről megismerkedni. Ekkor van ugyanis Pincetárlat az Almásy-kastélyban, ami azért is érdekes, mert ez a helyiség más alkalmakkor nem látogatható, zárva van a nagyközönség előtt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …