2022. december 5., hétfő
FONTOS

Felújították József Dezső festőművész sírhelyét

Felújították József Dezső festőművész sírhelyét az Új református temetőben. A Gyulai Városbarátok Köre az évek során folyamatosan figyelemmel kísérte a sírhely állapotát, és ahogy teltek az évek, az egyre csak rosszabb lett. Ezért döntöttek úgy, hogy közösen összegyűjtik a felújítás költségét.

A városbarátok körének elnökségi tagja, Székely Árpád a József Dezsőről írt könyvéről is beszámolt az új református temetőben tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy gyakran járt a festőművész szülőfalujában is, Firtosváralján, hogy minél többen megtudjon József Dezső életéről. A székelyföldi faluban összebarátkozott a helyi lelkésszel, Sipos Lászlóval, akinek az alapítványa jelentős anyagi támogatással járult hozzá, hogy a könyvet ez év végén 500 példányban kiadják.

Gyulán többféleképpen is ápolják József Dezső emlékét. Ő a névadója egy alkotói körnek, utcát is elneveztek róla, valamint egy emléktáblát is felavattak gyulai lakóházának falán.

Nézze meg ezt is:

Kedvenc könyvem: Meseköntösben a huszonegyedik század

Könyvajánló sorozatunk egy különleges darabbal bővült, Balázs Anita szeptemberben megjelent munkájáról, a szülők és gyermekek …