2024. május 4., szombat
FONTOS

10.8%-os növekedést ért el a Gyulai Várfürdő árbevétele

Több fontos témát is tárgyaltak a gyulai képviselők a novemberi testületi ülésen. Az első interpellációt Durkó Károly képviselő nyújtotta be, ez a Szent István úti Esély Pedagógiai Központ előtti parkolás kérdéséről szólt. Az intézmény nehezen megközelíthető az ellátottak számára, ugyanis az őket szállító kisbuszok sofőrjei és az autóval érkező hozzátartozók sokszor bajlódnak a parkolással.

A képviselő azzal a kéréssel fordult a testülethez, hogy változtassák meg a kihelyezett megállni tilos táblát várakozni tilos táblára. Ez a változtatás viszont több okból sem következhet be, hiszen az ott jelenleg szabálytalanul parkoló autók balesetveszélyesek a kerékpáros forgalomra nézve. Ebben az ügyben korábban, 2017-ben Csengeri Lajos képviselő is felszólalt, és még akkor elkezdődött az intézmény előtti parkolók kialakításának előkészítése. A parkoló engedélyes tervei ez év december 31-re lesznek készen, amely 8 parkolóhely kialakítását foglalja magába. Az ezzel kapcsolatos munkálatok a következő évben kezdődhetnek el.

A tájékoztatók során szóba került a város közigazgatási területét érintő közvilágításfejlesztés. 2018 december 15-ig 14 helyen, 19 szórvány bővítését végzik el, jövő május 31-ig pedig további 10-et.

A beszámolók közül a legfontosabb előterjesztés a Gyulai Várfürdő ez év januártól szeptemberig szóló gazdálkodásáról, eredményéről és tervezési koncepciójáról szólt. Az év első 9 hónapjában nem nőtt a látogatók száma a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, ugyanakkor a fürdő nettó árbevétele 10,8%-os növekedést ért el. Elhangzott, az Aquapalota látogatottsága is nőtt, 8.8%-al. A teljes látogatottság jelentős részét, 20%-át román vendégek teszik ki. A Gyulai Várfürdő vezetése 2020-ra a létesítmény csúszdaparkjának és gyermekparadicsomának a rekonstrukcióját tervezi.

A téma során Görgényi Ernő polgármester szóba hozott egy, a Várfürdőről megjelent internetes cikket, mely a fürdő és Mészáros Lőrinc közti gazdasági érdekeltséget hangoztatta.

A városvezető kiemelte, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető gyulai Hunguest Hotel 1.8 %-os tulajdonosa a Gyulai Várfürdő Kft-nek, vagyis lényegében semmilyen befolyással nem bír a cég gazdálkodására.

A polgármester rávilágított: Mészáros Lőrinc semmilyen üzleti és gazdasági befolyással nem bír a várfürdőre, az elmúlt 8 évben a Gyulai Önkormányzat növelte a fürdőben lévő üzletrészét, amely most 96.2 %, és továbbra sem terveznek privatizációt.

Az ülésen a grémium a Wesselényi tó hasznosítására érkezett pályázatokat is elbírálta. A több mint 4 hektáros területen fekvő tó halgazdálkodási jogát Misinkó Géza vállalkozó kapta meg 2034-ig.

Az utolsó két napirendi pontban a 2018.évi költségvetés módosítását és az önkormányzat belső ellenőrzési tervét egyhangúan elfogadták a képviselők. A nap utolsó témáját zárt ülésen vitatták meg, amely az Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium intézményvezetői pályázatainak a véleményezéséről szólt. A jelenleg két beérkezett pályázatot nem támogatta a grémium.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …