2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A magyar kultúrát ünnepelték Gyulán

A Békés Megyei X-szemezők tárlatbemutatójával kezdődött hétfő este a Magyar Kultúra Napja a gyulai művelődési központban. A társaság még 2006-ban alakult meg olyan alkotók csoportjából, akiket a kézimunka szeretete hozott össze. Szalainé Mihucza Zita egy alkotással érkezett az eseményre. Elmondta, hogy minden műnek külön története van. A magyar kultúra napját városunkban már hosszú évek óta megrendezik.

A kiállítást követően a Vigadóban folytatódtak az események, ahol zenével fogadták a vendégeket, majd Görgényi Ernő polgármester köszöntötte őket.

A Magyar Kultúra Napján, a hosszú idő után újjáélesztett Erkel Ferenc Művészeti ösztöndíj átadására is sor került, ezt Juhász Gergő kapta meg.

Az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz tíz hónapra szól. Erre olyan középfokú oktatási intézményben, vagy államilag elismert felsőoktatási intézményben művészeti tanulmányokat tanuló, 30. életévét be nem töltött személy jelentkezhet, aki legalább 5 éve rendelkezik állandó, gyulai lakhellyel.

Az Erkel Ferenc Művészeti ösztöndíj előzményei még 1960-ra nyúlnak vissza, amikor Erkel Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából alapították meg. A Vigadóban rendezett ünnepséget Szűcs Nelli önálló estje zárta, aki Fedák Sári alakját idézte fel.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …