2024. április 27., szombat
FONTOS

Hittel, szívvel és fegyverrel ’56-ról

Február 25-én, a kommunista rendszerek áldozatainak emléknapja alkalmából tartott könyvbemutatót Martinkó Károly nyugalmazott rendőr alezredes a gyulai könyvtárban.

A Hittel, szívvel és fegyverrel című kötet az 56-os események névtelen áldozatairól és méltatlanul elfeledett hőseiről szól. A szerző korábban már több bűnügyi dokumentumregényt is megjelentetett. Barátja kérésére gyűjtötte össze, rendszerezte, és foglalta kötetbe a korábbi rádiós műsora alapján a mára már névtelen hősök életét. „Olyan emberekről írok, akikről eddig senki nem írt. Csak az igazat, a színtiszta igazat írtam” – mondta.

A kötet annyiban különbözik az eddig megjelent, az 56-os forradalmat középpontba állító művek közül, hogy ő olyan személyekről is írt, akik nem élnek a köztudatban. Többek között megemlítette Kádas Gézát, aki olimpiai ezüstérmes Európa-bajnok úszó volt, és 1956-ban jogtalanul, mint „prominens egri fegyveres ellenforradalmár” 8 évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Elmesélte a könyv borítóján szereplő, tankokat feltartóztató mezőkövesdi lány történetét is.

A szerző vallja, hogy a magyaroknak minden harcos hazafi életét meg kell ismerniük, véleménye szerint a városoknak kötelességük lenne a méltó megemlékezés például egy emléktáblával vagy egy utca elnevezésével.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …