2024. április 26., péntek
FONTOS

Március 15-ét ünnepelték Gyulán

Ebben az évben is a Kossuth téren kezdődött a március 15-i ünnepség Gyulán. Az esemény kezdetén a Calliope Színjátszó Kör előadását láthatta az ünneplő közönség. Ezután a koszorúzásra is sor került.

Délelőtt 11 órakor már a Petőfi téren folytatódott az ünnepi megemlékezés, ahol Görgényi Ernő polgármester tartott beszédet.

„A rendszerváltozás óta törvényes nemzeti ünnepünk március 15., amikor a hivatalos Magyarország és a magyar néplélek egyaránt önfeledten ünnepel.

Gyulán már a forradalom kitörésének első évfordulóját is méltóképpen megünnepelték. A híres gyulai kaszinó tagjai terjesztettek ez iránt indítványt a vármegye közgyűlése elé, melyet az elfogadott és utasította a városokat és községeket, hogy 1849. március 15-én hazafias ünnepet tartsanak. A fellobogózott gyulai utcákon már reggel óriási néptömeg hullámzott, a közeli községekből is sokan érkeztek városunkba. A cél nem csupán az egy évvel azelőtti pesti események örömteli felelevenítése volt, hanem ezen túlmenően a nép lelkesedésének és áldozatkészségének fokozása is. Ennek eredményeként jelentős adományok gyűltek össze a honvédek, a sebesültek és bizony, a foglyok ellátására is. Ekkorra ugyanis már hadban állt Magyarország, sok ezer honvéd hullatta vérét a szabadságért és Magyarország nemzeti érdekeiért a csatatereken.”

Az ünnepi beszéd után a Petőfi szobornál is koszorúkat helyeztek el.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …