2024. április 26., péntek
FONTOS

A Víz Világnapját ünnepelték Gyulán

1993 óta március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, mely célja elsősorban az, hogy felhívja a figyelmet e természeti kincs jelentőségére, és megmutassa, hogyan kell helyesen gazdálkodni a rendelkezésre álló vízkészlettel. A gyulai rendezvényen Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes arra emlékeztetett, a Föld lakinak 1/5-e él vízhiányos területeken, így nem jutnak elegendő vízhez, ezért lett az idei eseménysorozat jelszava „Vizet mindenkinek!”.

A vízügyi igazgatóság székháza körül számtalan interaktív lehetőséget biztosítottak a gyerekeknek annak érdekében, hogy megismerjék az intézmény munkáját.

Illetve beülhettek például az árokásó-rakodó gépbe, a vízhozammérő csónakba vagy az úszó nádvágóba.

A felállított terepasztalokon a délelőtti eseményre látogató óvodások megtanulhatták, hogyan kell leolvasni a vízmércét, és hogyan működnek a szivattyúk, valamint azt is, hogy milyen következményekkel jár a vizek szennyezése.

A Bodoki Baráti Kör tagjai bemutatták, hogyan jutott a térség lakossága a lápi kúttól és a szennyezett víz okozta járványoktól a csapvízig, valamint a régmúlt víztároló eszközeit is kiállították. Ezek közül az egyik legérdekesebb a csobolyó, melyet a lovas szekereken használtak, illetve az arató korsó, árulta el Czakó András.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az eseményen kihirdette a víz világnapi rajzpályázat díjazottait is, akik kirándulást nyertek a pósteleki Természeti Emlékparkba.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …