2024. április 26., péntek
FONTOS

25. alkalommal emlékeztek Bay Zoltánra, a világhírű fizikusra

Bay Zoltán szavait idézte Szabóné Bohus Márta a gyulavári általános iskola igazgatója a Bay napok megnyitóján. Az eseményt 25 évvel ezelőtt abból a célból hívták életre, hogy méltóképpen megemlékezzenek a világhírű fizikusról.

Az eseményen a hagyományokhoz híven a Bay Zoltán nevét viselő intézmény negyedik osztályos diákjai felidézték a tudós munkásságának legfontosabb állomásait. A Gyulaváriban született fizikus indította el a radarcsillagászatot, nevéhez fűződik még a fotóelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció, de hozzá köthető az űrkutatás aktív időszakának a kezdete is.

Évről-évre amikor összegyűlnek a gyulavári református templomban a diákok, tanárok és a szülők, akkor Bay Zoltán mellett arra is emlékeznek, hogy a korábban 4-es számú általános iskola 1994-ben vette fel a fizikus nevét.

A Bay napok kedden rajz-és fotópályázat eredményhirdetésével folytatódik, szerdán társadalomtudományi vetélkedő, csütörtökön pedig természettudományi vetélkedő várja a fiatalokat.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …