2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Megnyitott Véső Ágoston festőművész kiállítása

A videóban meghallgatható, mely szavakkal jellemezte Véső Ágoston festőművész alkotói hitvallását Szilágyi András művészettörténész.

A 88 éves, Munkácsy Mihály-díjas festő munkáit nem először állították ki Gyulán, korábban a nagybányai művésztelepesek közös tárlatán láthatták képeit az érdeklődők. Véső Ágoston elárulta, egy csodálatos találkozásnak köszönhetően vált festővé, a kolozsvári egyetemen három éven keresztül ugyanis szobrászatot tanult.

Véső Ágoston politikai múltja megnehezítette, már-már ellehetetlenítette művészi sikerét, 1993-ban kezdték rehabilitálni életművét Erdélyben, valamint 24 éve vezet egy hagyományos tájképfestő művésztelepet. Kifejtette, a Gyulán kiállított képei drámai színhasználata, a domináns kék szín a kisebbségi létből fakadó szorongást szimbolizálja. A vegyes technikával készült alkotásokon megjelennek a kubista stíluselemek is. A művelődési központban látható 36 festmény között helyet kapott kedvence, mely a nagyanyját ábrázolja.

Véső Ágoston képei május 17-ig láthatóak a művelődési központ földszinti kiállítótereiben.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …