2024. április 26., péntek
FONTOS

Több mint 800 versenyző érkezett az idei EDÜ-re

Elsőként a szólóhangszer, kamaraegyüttes kategóriában nevezők mérték össze tudásukat a zeneiskolában a 28. alkalommal megrendezett Erkel Diákünnepeken. Kovács Ilona helyszínfelelős elárulta, összesen 25 versenyprodukciót értékelt a szakértő zsűri.

A nyíregyházi, esztergomi és szegedi fellépők mellett a gyulai román gimnázium tanulója, Iszály Attila is részt vett a megmérettetésen. Elárulta, immár nyolc éve játszik hegedűn, legutóbb a megyei hegedűversenyen második helyezést ért el.

Eközben a Várszínház kamaratermében a könnyűzenei produkciók versenye zajlott. Ebben a kategóriában összesen 10 formáció indult, ezek közül Pásztor Anna a PowerBeat Ütőegyüttes produkcióját emelte ki.

Baricz Gergely elárulta, a zsűri tagjai a színpadi jelenlétet, a hangszeres és vokális tudást, valamint az eredetiséget figyelték.

A művelődési központ a népdal, hangszeres népzene, illetve a film szekciói mellett az irodalmi színpadnak adott helyet. Valamint a második emeleti galériában állították ki a képzőművészet, fotó, önálló irodalmi alkotás kategóriájának legjobbjait. Farkas Mária főszervező elárulta, összesen 800 tanuló jelentkezett, melyből több mint 500-an az ország távolabbi részéről, Miskolcról, Nyíregyházáról érkeztek. Hozzátette, a legnépszerűbb idén is a szólóének volt.

A versenyek mellett a Gyulára érkezőknek lehetősége van különböző workshopokon is részt venni. Az EDÜ első napja a fáklyás felvonulást követően fél kilenckor az Esti Kornél, majd Pixa koncertjével zárul.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …