2024. április 26., péntek
FONTOS

Gyula szinte minden kiállítótere megnyílt a Múzeumok Éjszakáján

“Irány a fürdőkúra!” címmel utazási életképeket villantottak fel a Ladics család életéből szombat este a Múzeumok Éjszakája egyik gyulai helyszínén, a Ladics-házban. Hazánkban 17. alkalommal rendezik meg az eseményt a Szent Iván-éjhez kapcsolódva, az esztendő legrövidebb éjszakáján. A fiatal színjátszók megidézték a kor hangulatát. A rendhagyó kiruccanások úti céljai az Osztrák-Magyar Monarchia fürdőhelyei voltak, melyet egy térképen lehetett megtekinteni. Emellett az érdeklődők azt is megismerhették, milyen volt a XIX. századi fürdőruha divat.

Az est folyamán a vízgazdálkodás történetével, valamint a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székházának múltjával és jelenével is megismerkedhettek az érdeklődők. Voltak, akik úgy időzítették a gyulai kirándulásukat, hogy a Múzeumok Éjszakáját a fürdővárosban töltsék. A vízügyi székházzal szemben a Tájvízházban interaktív elemekkel várták a látogatókat, ahol többek között még faragni is lehetett.
Különös házasságok, meghökkentő kapcsolatok címmel várták a levéltárba látogatókat, ahol többek között Erdész Ádám igazgató “Amikor a történészt rabul ejti a szerelem – Márki Sándor házassága című előadását tekinthette meg a közönség. Az előadásokat követően raktár látogatásokon, valamint gyermekfoglalkoztató programokon vehettek részt a megjelentek, ahol a régi írógéppel is lehetett ismerkedni.

Az Erkel emlékház udvarán egy olyan játékteret alakítottak ki, ahol korabeli játékokat próbálhattak ki az érdeklődők. Az eszközök az adott kor társadalmát szimbolizálták. Az esten Szappanos Gábor történész-tárlatvezető Erkel Ferenc utazásairól szóló legendákat mesélte el a látogatóknak.

Többek között “Utazás földön, vízen, levegőben” címmel Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető előadását hallgathatták a résztvevők az Almásy-kastély kápolnájában. Az est folyamán illatbemutatóval egybekötött előadás, valamint a gyulai vár nem látható, ám a föld alatt ma is meglévő erődítési rendszerét ismerhették meg az érdeklődők.

A Múzeumok Éjszakáján sétakocsikázásra is lehetőség volt, a fogatot nóniuszuk húzták. A gyulai vár kiállítóterei is megnyíltak a közönség előtt. A várudvarban pedig Szokolay “Dongó” Balázs és Geröly Tamás Sándor kortárs népzenei koncertje várta az érdeklődőket.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …