2024. április 27., szombat
FONTOS

196 napelemmodulból álló 50 kW-os napelemparkot adtak át Gyulán

Újabb nagy lépést tett a város egy modern energiagazdálkodást folytató középület irányába. Egy 50 kW-os napelemparkot létesítettek a gyulai polgármesteri hivatal udvarán, illetve szigetelték a padlásfödémet is. A 196 napelemmodulból álló rendszer segítségével csökkentik a városüzemeltetési költségeket, illetve a rezsiköltségeket az épületekben.

Elhangzott, teljes évi adatok még nincsenek, de a villamosenergia fogyasztás a tavalyi év adott időszakához képest már most 50 százalékkal, a gázfogyasztás pedig 9 százalékkal csökkent. Az árnyékoló növényeket az utóbbi hetekben eltávolították, így a napelemek teljes hatásfokkal tudnak üzemelni a nyár hátralévő részén.

Az eseményen elhangzott, a jelenlegi energiahatékonysági felújítások nemcsak a polgármesteri hivatal dolgozóit, hanem a járási hivatalt, valamint a kormányhivatalt is érinti.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a megyében az elsők között alkalmazott a város előremutató módon önkormányzatként modern technológiákat az energiahatékonyság szempontjából az önkormányzati épületek felújítása során. A közelmúltban napelemes rendszert építettek ki az Erkel gimnázium főépületére, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokra, a könyvtár tetejére, a madaras kollégium, a művház, a Szivárvány Napközi Otthon, valamint a közüzem épületeire is. Hozzátette, 2014-ben az előző évi virágos Magyarországért mozgalom első helyezésével kivívta a város annak a jogát, hogy Gyula képviselhette az országot város kategóriában az európai virágosítási versenyben. Akkor egy összefogás bontakozott ki többek kötött az önkormányzat, oktatási-nevelési intézmények, civil szervezetek között.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …