2024. április 26., péntek
FONTOS

Áder János Gyulán: 2030-ra a hazai áramtermelés 90%-a szén-dioxid mentes lehet

Gyulán a Városháza előtt Görgényi Ernő polgármester fogadta Magyarország Köztársasági elnökét, Áder Jánost. Az államfő hivatali látogatása mellett a Gál Ferenc Főiskola hallgatóinak tartott előadást a klímaváltozásról.

A témával kapcsolatban először Görgényi Ernő ismertette az önkormányzat környezetvédelmi politikáját. Szóba került az a 16 millió forint értékű támogatás is, melyet a város nemrég nyert meg a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok lebonyolítására. Emellett a polgármester arról is beszámolt, hogy idén a város az energiahatékony önkormányzat címre is jogosulttá vált, mely díjat szeptember 25-én adják át a Parlamentben.

A klímaváltozással kapcsolatban Áder János a legkritikusabb állapotban lévő földrészekkel, országokkal, városokkal kezdte előadását. A következő 30 évben várhatóan 2 milliárddal nő a Föld népessége, ebből kifolyólag jelenleg a Föld történetének a legnagyobb urbanizációját éljük át.
A klímaváltozással kapcsolatban természetesen Magyarország is szóba került, az ország üvegházhatás-kibocsátása a világ teljes kibocsátásának a 0,137 ezreléke, Európáé pedig 10%-a. A radikális és globális változáshoz két nagyhatalomnak kell bekapcsolódnia a klímaváltozás elleni harcba, Kínának és az Egyesült Államoknak, ahol a legnagyobb az üvegházhatású fosszilis energia felhasználása. Az Európai Bizottság 2050-re a klímasemlegesség elérését tűzte ki célul, ehhez Magyarország energiatermelésének legalább 90%-át széndioxid mentessé kell tenni, ez pedig atomenergiával, illetve a naperőművek bővítésével érhető el – mondta Áder János.

A klímaváltozás szabályozásához mindenki hozzájárulhat, akár azzal is, ha háztartásában környezetvédő praktikák szerint jár el. Emellett egy közösség nagyon egyszerű módon azzal is segíthet magán, ha tagjai például nem szemetelnek.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …