2024. április 29., hétfő
FONTOS

Zöld gyűrűként vehetik körbe a fák Gyulát

Ilyen állapotban van most az az összesen 10,6 hektárnyi tölgyerdő, melyet 2011-ben és 2015-ben telepítettek a Kálvária-domb mögötti önkormányzati területen. Ez az erdő az összterület közel 40%-át teszi ki.

A város önkormányzata kezdeményezésére azonban a jövő évben újabb erdőt telepíthetnek – árulta el Görgényi Ernő polgármester a pénteki, helyszíni sajtótájékoztatón. A tényleges munkálatokat megelőzi a pontos hely- és az alkalmas fafajták meghatározása, melyhez szakértő bevonását fogják kérni.

A képviselő-testület döntése értelmében az Eleki út melletti szennyvíztelepen 3,5 hektáron tölgyes erdőt telepítenek. Erre már konkrét tervekkel rendelkeznek, így jövő évben meg is kezdődhet a talaj előkészítése és a fák ültetése. Veres András kifejtette, az erdőtelepítés egy hosszú távú befektetés, melyből leginkább a következő generációk profitálnak, hiszen 20-25 év szükséges a facsemetéknek ahhoz, hogy teljesen felnőjenek.

A Békés megyei erdők közel fele Gyula közigazgatási területén található. A város külterületének pedig majdnem ötöde, 4253 ha erdő, melyek nagy része a település északi és keleti oldalán helyezkedik el.

A városvezetés célja az olyan mértékű fásítás, hogy a települést zöld gyűrűként vehesse körül az erdő friss levegőt biztosítva a város lakóinak.

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …