2024. április 26., péntek
FONTOS

A német nemzetiségi nyelvoktatás 60. évfordulóját ünnepelték

Nemzetiségi műsorral kedveskedtek a németvárosi óvodások csütörtökön, az intézménybe látogató vendégek számára.

Október 3-a ugyanis a német egység, újraegyesülés napja, valamint idén immár 60 éve működik Gyulán a német nyelvoktatás, mely Németvárosi Óvodában és az Implom József Általános Iskolában emelt szinten működik.

Az óvodában tartott sajtótájékoztatón felidézték a közelmúltban megvalósult felújításokat. A 2016/2017-es tanévtől német nemzetiségi önkormányzat fenntartása alatt álló intézményben a legutóbbi és egyben az egyik legjelentősebb beruházás egy energetikailag korszerűsített kazán és új fűtési rendszer kiépítése volt.

A nemzetiségi pályázaton 2017-ben több, mint 3 millió forintot, 2018-ban 8,1 millió forintot, 2019-ben pedig 15 millió forintot nyertek. Ebből az elmúlt évek során többek között fedezték a gyermekétkeztetés üzemelési költségeit, modern kültéri játszóeszközöket vásároltak, valamint minden tanévben felújítottak egy-egy csoportszobát.

Az Implom József Általános Iskolában nem csak egy évfordulót ünnepelnek idén, árulta el Nagy Mária, a jubileumi műsor főszervezője.

A német nyelvoktatás a történelem viszontagságainak köszönhetően közel húsz évnyi leállás után csupán az 1959/1960-as tanévben kezdődhetett el újra országszerte, így a városban is, emlékeztetett Mittag Mónika önkormányzati képviselő.

Az ünnepi eseményen Ritter Imre, az országgyűlés első német nemzetiségi képviselője elárulta, számos ösztöndíjat, pályázati lehetőséget biztosítanak a nemzetiségi pedagógusoknak, intézményeknek. Idén például közel háromszáz fiatal, jövőre pedig több mint ezren részesülhetnek ösztöndíjban. Hozzátette, a korábbi pedagógus-pótlékemelések tovább folytatódnak a jövő évben, ez pedig több mint 80 ezer forint havi nemzetiségi pótlékot jelenthet.

A megemlékezés egyaránt a német nemzetiségi kultúra, a nyelv és identitás megőrzését szolgálta.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …