2021. március 7., vasárnap
FONTOS

Egyre több embert ment meg az újraélesztés

Göndöcsös diákok érkeznek a videóban látható felvételeken a Gyulai Mentőállomásra, az Újraélesztés Nemzetközi Napján, október 16-án.

Itt ingyenes tanfolyammal várták az érdeklődőket, és a diákok is számot adhattak tudásukról. Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ezeknek a betegeknek akkor van igazi esélyük a túlélésre, ha a helyszínen tartózkodók megkezdik a mellkas-kompressziót a mentők kiérkezéséig.

A gyulai szakemberek tapasztalata az, hogy az utóbbi időben több a sikeres újraélesztés. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak országosan.

Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat. Ennek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új
szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátor térkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is.

Nézze meg ezt is:

118 új fertőzött Békés megyében

A pénteki 13 757 eset után szombaton 118 új fertőzöttel 13 875-ra nőtt a Békés …