2024. május 1., szerda
FONTOS

A kisteleki hittanosok Szent István király nyomában

A kisteleki Glória Gyermekkórus kísérőikkel Veszprémben jártak

A Csongrád megyei Kistelek hittanosai a nyári szünetben sem tétlenkedtek. Nyári táborozásaik alatt felkeresték azokat a történelmi helyeket, amelyek városuk védőszentjéhez, Szent Istvánhoz kapcsolják őket.

Az alsó tagozatosok tábora Ópusztaszeren volt a Magyarok Nagyasszonya Plébánián, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett, ahol a hét vezér szerét ejtette országunk törvényei megbeszélésének, melyet Szent István királyunk emelt keresztény alapokra. Az alsós hittanosok megértették, hogy István fiú utód nélkül maradva miért ajánlotta hazánkat Szűz Mária oltalmába, hogy Mária legyen a mi égi édesanyánk: a Magyarok Nagyasszonya.

A felsős hittanosok egyhetes tábora a Mecsekben volt, ahonnan hosszú túrák során keresték fel a Szent Istvánnal kapcsolatos történelmi nevezetességeket: püspökszentlászlói szállás­helyükről indulva rátaláltak a mánfai Árpád-kori templomromra, megcsodálták az István király által 998-ban alapított pécsváradi Bencés Kolostort és várat, Mecseknádasdon énekeltek a Szent István-templomban, és imádkoztak a Szent István-i alapokon nyugvó Pécsi Székesegyházban.

A Glória Gyermekkórus a Balaton partján töltötte nyári szabadságát. Elzarándokoltak Székesfehérvárra is, ahol felkeresték Szent István király síremlékét, énekeltek és imádkoztak a Szent István-székesegyházban, körbefogták az Országalmát, és megpihentek Szent István lovasszobrának árnyékában. Eljutottak a Királynék Városába, Veszprémbe is, ahol megcsodálták a veszprémi Székesegyházat, énekeltek és imádkoztak Gizella királyné ereklyéjénél, jártak a Gizella kápolnában, valamint a Szent György kápolnában.

A Kisteleki Betlehemes Aranycsapat a Nemzetközi Betlehemes Versenyt megnyerve Horvátország egyik leghangulatosabb tengerpartján, a makarskai Riviérán nyolcnapos jutalomnyaraláson vett részt azon a tengerparton, ahol ezer évvel ezelőtt egyházmegyénk alapítója, Szent Gellért hajótörést szenvedett. A csapat bemutatkozó estet is tartott, amelyen a Szent István király koronázása című színdarabot adta elő nagy sikerrel.

A kistelekiek Nagyboldogasszony ünnepén el­za­rán­do­kol­tak a budapesti Szent István-bazilikába, hogy tiszteletüket tegyék a Szent Jobb előtt. A 165 zarándoknak Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Antal Imre, Kistelek plébánosa koncelebrált szentmisét, majd a hittanosok a zsúfolásig megtelt bazilikában is előadták a Szent István király koronázása című színdarabot.

Ugyanennek a liturgikus színdarabnak az országjárásával készülnek hittanosaink a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra – ezzel is felidézve, hogy Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy vannak templomaink, van eucharisztiánk, van helyünk a keresztény Európában, mert ő volt az, aki Szent Gellért segítségével Krisztushoz kapcsolta hazánkat. A zsoltáros szavait idézve: „Boldog az a nemzet, melyet az Úr örökségül választott magának.”

Hassa át magyar szívünket az az igazi boldogság, hogy Szent István királyunk annak idején jól döntött, és ne feledjük, hogy ez a döntés bennünket, mai magyar keresztényeket is kötelez: minden nap válasszuk Krisztust, hogy az Úr öröksége maradjon szép magyar hazánk

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …