2024. április 26., péntek
FONTOS

A háromszögház kincseit mutatják be a Gyulai Várban

A közelmúltban nyílt meg a Gyulai Vár egyik adventhez kötődő kamarakiállítása, mely “A háromszögház kincsei” címet viseli. A Vár utcán található úgynevezett háromszög-ház a 19. és a 20. században a Marosán család gyertyaöntő műhelyének adott otthont. Az idősebb és a fiatalabb Marosán György is itt folytatta mesterségét.

A gyertyakészítés hagyománya egészen az 1500-as évek végéig vezethető vissza. A gyertya 1800-as években is a háztartások egyik legfontosabb használati eszköze volt. A gyertyamártást alapvetően nők végezték, később alakult csak ki a gyertyaöntés folyamata, mely köré egész mesterség épült. Az idősebb Marosán György mézeskalácskészítéssel is foglalkozott, hiszen a sütemény díszítő szerepe mellett a sonkolyosan vásárolt méz melléktermékéből, a viaszból speciális öntőeljárással gyertyát is készítettek.

A Gyulai Vár múzeumpedagógiai termében kiállított tárgyak a hagyaték legszebb darabjai. Valamint közöttük szerepel az egyik legrégebbi, egy viaszból készült imakönyv is. Az eszközök között pedig mindazok láthatóak, melyek a gyertyaöntő mesterek legjellegzetesebb kellékei voltak. Nagy Adrienn néprajzos muzeológus elárulta, mindegyik kiállított tárgy működőképes.

December 14-én, a Gyulai Várba látogatók elkészíthetik saját ünnepi gyertyájukat. Akik pedig erről lemaradnának, január 12-éig megtekinthetik a Marosán család hagyatékát.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …