2024. április 26., péntek
FONTOS

Az implomosok is megemlékeztek a málenkij robotra hurcoltakról

Majdán Ferencné Levél a táborból című költeményével vette kezdetét az Implom József Általános Iskola rendezvénye, melyen a 75 éve kényszermunkára hurcoltakról emlékeztek meg.

A diákok verses, dalos műsora után történelmi áttekintés következett, felidézve a világégést, valamint azt, hogy hogyan jutottak el odáig, hogy 1944 és 1945 fordulóján közel 32 ezer embert vagoníroztak be, és szállítottak el a Szovjetunióba kényszermunkára. Gyulán a kitelepítés január 10-én zajlott, és több, mint 500 embert érintett. Nagy Mária, az iskola német munkaközösségének vezetője elárulta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdte felkutatni a túlélőket, akiknek a segítségével megpróbálta rekonstruálni az akkor történteket.

A naplók, visszaemlékezések és beszélgetések segítségével összeállított rövid jelenetekben a diákok nem csak az előzményeket, hanem az utazást és a munkatáborban töltött éveket, végül a hazatérést is felidézték. Az érdeklődők elsőként az “Emlékezzünk az elhurcoltakra” elnevezésű, szerda délelőtti rendezvényen láthatták az évtizedes gyűjtőmunka eredményeképp létrejött jeleneteket.

Nagy Mária elárulta, az iskolában hagyomány, hogy minden évben valamilyen formában megemlékeznek a málenkij robotra hurcoltakról, hiszen fontosnak tartják a történelem ilyen formájú tudatosítását és megőrzését. A szerdai előadás diákok számára is meghatározó jelenete volt az, amikor az akkori város vezetése arról tárgyalt a szovjetekkel, hogy milyen kritériumok alapján választják ki a német származású embereket – fejtette ki.

A tanév során a nemzetiségi nyelvoktatás bevezetésének hatvanadik évfordulója alkalmából számtalan programot rendeznek, ennek egyik állomása volt a szerdai emlékműsor is, melyet túlélőkkel készített riportfilm zárt.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …