2024. április 26., péntek
FONTOS

Steigerwald István ötven évvel ezelőtt készített képét is kiállították

Garai Gábor “Bizalom” című versét szavalta Steigerwald Réka a közelmúltban, a Kohán Képtárban rendezett kiállításmegnyitón. A “Periférián – fél marék apró kavics” elnevezésű tárlat Steigerwald István festő, grafikus 93 munkáján keresztül enged bepillantást az alkotó mindennapjaiba, a műterme hangulatvilágába. A kiállított képek között helyet kapott egy ötven évvel ezelőtt készült “Az utolsó konflis Gyulán” című festmény is, melyen megfigyelhető Kohán György hatása.

A tárlat nem véletlenül kapta a Periférián elnevezést. Steigerwald István ugyanis január elején töltötte be a 80. életévét, de szülővárosában először öt évvel ezelőtt állították ki műveit, a Kohán Képtárban pedig ez az első alkalom.

A kiállítás megnyitója teret adott egy kerekasztal beszélgetésnek is, melyen a művész felidézte gyermekkorát. Azt, hogy hatévesen, a magyarországi németek elhurcolásának idején, családjával mit éltek át, amikor Elekre menekültek. Arról is beszámolt, milyen körülmények között nőtt fel.

A kiállított képek jól ábrázolják Steigerwald István eseménydús életét. Az őt ért benyomások, élmények ihlette képeken a változatos szín, stílus és technikai megoldások figyelhetők meg. De a példaképek, Koszta Rozália és Kohán György hatása is megjelent rajtuk. Steigerwald István elárulta, egyaránt mély benyomást tett rá párizsi útja, valamint 56-os politikai múltja.

A kiállítás március 29-éig tekinthető meg a Kohán Képtárban.
A Steigerwald Istvánnal folytatott beszélgetést bővebben pénteken, Értékőrző című műsorunkban láthatják.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …